Nalewka ze śliwek staropolska

Opublikowano: 01.11.2022 r.
Śliwki, spirytus i cukier – to wszystko, czego potrzebujesz, by przygotować staropolską nalewkę ze śliwek. Prosty przepis, który przypomni smaki babcinej piwniczki. Kwintesencja jesieni zamknięta w butelce, idealna na długie wieczory. Poznaj krok po kroku, jak połączyć te składniki i stworzyć coś wyjątkowego.
Składniki dla 15 porcji:
- Śliwki - 2000 g
- Spirytus - 500 ml (2 szklanki)
- Cukier - 500 g (ok. 1 i 3/4 szklanki)
Liczba porcji: 15
Będziesz potrzebować:
- słoik 2l
Przepis krok po kroku
- Śliwki dokładnie umyj, przekrój na pół i usuń pestki.
- Ułóż śliwki w słoiku, dodaj pół szklanki wody i spirytus.
- Dociśnij śliwki do dna, zakręć słoik i odstaw na ok. 3 tygodnie.
- Po tym czasie zlej czystą nalewkę do nowego słoika.
- Śliwki zasyp cukrem, wymieszaj i odstaw na 5 dni.
- Do słoika ze śliwkami i cukrem wlej nalewkę i wymieszaj.
- Zlej czystą nalewkę ponownie do nowego słoika.
Komentarz dietetyka
Ze względu na negatywny wpływ na zdrowie spożycie alkoholu należy ograniczać.
~ Aleksandra Dziura, dietetyk