Nalewka z żywokostu
Opublikowano: 07.10.2022 r.
Wódka i świeży korzeń żywokostu to główne składniki, których potrzebujesz do przygotowania nalewki z żywokostu. Wódka służy tu jako baza, która wyciąga z korzenia wszystko, co najlepsze. Ta mieszanka jest znana ze swoich właściwości zdrowotnych, idealna na ból stawów czy regenerację skóry.
Składniki dla 70 porcji:
- Wódka - 350 ml
- Korzeń żywokostu (świeży) - 50 g
Liczba porcji: 70
Będziesz potrzebować:
- słoiki, gaza, lejek, butelka szklana
Przepis krok po kroku
- Korzeń wyszoruj gąbeczką, umyj i osusz.
- Pokrój w niewielkie kawałki.
- Do dużego słoika wsyp żywokost i wlej wódkę. Zakręć dokładnie słoik.
- Odstaw słoik do ciemnego i chłodnego miejsca na 14 dni.
- Co 2 dni potrząśnij słoikiem.
- Za pomocą gazy i lejka, przecedź nalewkę do czystej butelki.
- Zakręć dobrze i przechowuj w ciemnym i chłodnym miejscu.
Komentarz dietetyka
Nalewki z żywokostu nie można pić w zbyt dużej ilości! W nadmiarze wpływa na uszkodzenie miąższu wątroby. Zaleca się podawać ją zewnętrznie.
~ Paulina Lipińska, specjalista w dietoterapii nadwagi i otyłości