Nalewka z wiśni

Opublikowano: 17.05.2021 r.
Wiśnie, cukier i spirytus – to trio, które zamieni się w domową nalewkę z wyraźnym wiśniowym smakiem. Idealna do deserów czy na chłodniejsze dni, kiedy potrzebujesz odrobiny ciepła. Ta kombinacja składników jest kluczowa, aby nalewka miała odpowiednią głębię smaku i aromatu, który rozpieści każdy podniebienie.
Składniki dla 20 porcji:
- Wiśnie - 1500 g
- Cukier - 300 g (1,5 szklanki)
- Spirytus - 1000 ml (1,5 l)
- Przyprawy - cynamon
Liczba porcji: 20
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, słoik, rondelek, drylownica do wiśni
Przepis krok po kroku
- Wiśnie wydryluj, by nie miały pestek.
- Wszystkie wiśnie przełóż do dużego słoika o pojemności około 4-5l.
- Wiśnie zalej spirytusem.
- W małym rondelku rozpuść cukier z odrobiną cynamonu w połowie szklanki wody. Tak powstały syrop wlej do słoika z wiśniami.
- Słoik szczelnie zamknij i odstaw w zacienione miejsce na 1 miesiąc. Codziennie mieszaj słoikiem, by wszystkie składniki się wymieszały.
- Po upływie tego czasu przelej alkohol do butelki i odstaw na kolejny miesiąc.
Komentarz dietetyka
Napoje alkoholowe, nawet te domowe, nie powinny zbyt często gościć w menu.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny