Nalewka z winogron jasnych
Opublikowano: 27.07.2023 r.
Winogrona, wódka i spirytus to podstawa tej pysznej nalewki z jasnych winogron. Naturalna słodycz winogron połączona z mocą alkoholu to idealne połączenie, a dopełnieniem wszystkiego jest cukier, który łagodzi smak i dodaje mu głębi. Dzięki temu przepisowi stworzysz wyjątkowy trunek, który zachwyci niejedno podniebienie.
Składniki dla 20 porcji:
- Winogrona - 1000 g
- Wódka - 750 ml (3 szklanki)
- Spirytus - 250 ml (1 szklanka)
- Cukier - 1000 g (1 opakowanie)
Liczba porcji: 20
Będziesz potrzebować:
- lejek, butelka szklana, filtr do kawy, słoik 5 l, korek od butelki
Przepis krok po kroku
- Winogrona umyj, pozbaw szypułek i wsyp do słoja.
- Owoce zasyp cukrem i odstaw na dwa dni (słoik możesz zakryć gazą). Winogrona puszczą sok - co jakiś czas potrząśnij słojem.
- Po tym czasie do owoców dodaj wódkę oraz spirytus, wymieszaj, słój przykryj gazą i odstaw na 3 tygodnie.
- Po 3 tygodniach ciecz przelej do garnka, a owoce odciśnij z nadmiaru soku.
- Nalewkę przefiltruj przez filtr do kawy.
- Gotową nalewkę przelej do szklanych butelek, zakorkuj je i odstaw na minimum 3 miesiące.
- Nalewkę przechowuj w chłodnym miejscu.
Komentarz dietetyka
Nalewka z winogron jasnych to doskonała propozycja na przetwory domowe. Alkoholu nie powinny spożywać osoby niepełnoletnie oraz kobiety w ciąży.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny