Nalewka z pigwy

Opublikowano: 27.05.2021 r.
Cukier, spirytus, świeża pigwa i odrobina miodu – oto najważniejsze składniki nalewki z pigwy, która zaskoczy cię swoim aromatem i smakiem. Ta owocowa mikstura, dzięki odpowiedniej mieszance słodyczy i alkoholu, doskonale sprawdzi się jako domowy trunek na chłodne wieczory. Przygotowanie nalewki to nie taka trudna sprawa, a efekt końcowy z pewnością cię zachwyci.
Składniki dla 20 porcji:
- Cukier - 400 g (2 szklanki)
- Spirytus - 500 ml
- Pigwa surowa - 1000 g
- Miód - 50 g (2 łyżki)
- Przyprawy - cukier
Liczba porcji: 20
Będziesz potrzebować:
- słoik
Przepis krok po kroku
- Pigwę umyj i pokrój na mniejsze kawałki. Usuń z nich gniazda nasienne i pestki. Przełóż kawałki owoców do dużego słoja.
- Owoce zasyp cukrem i dobrze potrząśnij słojem, by owoce wymieszały się ze słodzikiem.
- Spirytus wymieszaj z 1 szklanką wody i tak powstała mieszanką zalej owoce.
- Całość zamknij szczelnie i odstaw w ciemne miejsce na miesiąc.
- Po tym czasie płyn zlej do butelki, a owoce zalej szklanką wody zmieszaną z miodem. Zostaw owoce na 2 tygodnie.
- Po 2 tygodniach wymieszaj owoce z odlaną nalewką.
- Porządnie wymieszaj, a płyn ponownie wlej do butelki.
Komentarz dietetyka
Alkohol powinien pojawiać się w diecie niezwykle rzadko.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny