Nalewka z malin
Opublikowano: 30.05.2021 r.
Maliny, spirytus i cukier – te trzy składniki to wszystko, czego potrzebujesz, aby przygotować domową nalewkę z malin. Idealne połączenie świeżych, soczystych owoców z mocnym trunkiem i słodyczą cukru sprawia, że uzyskujesz aromatyczny i pyszny napój, który zrobi wrażenie na każdym podniebieniu.
Składniki dla 22 porcji:
- Maliny - 1000 g
- Spirytus - 750 ml
- Cukier - 400 g (2 szklanki)
- Przyprawy - cukier
Liczba porcji: 22
Będziesz potrzebować:
- słoik
Przepis krok po kroku
- Maliny umyj, pozbądź się szypułek i podziel je na mniejsze części. Włóż do dużego słoika co najmniej 3 litrowego.
- Spirytus wymieszaj z 1,5 szklanki wody i taką mieszanką zalej maliny. Słoik zakręć i odłóż w ciemnie miejsce na 2 tygodnie.
- Po tym czasie zlej alkohol z malin do osobnego słoika.
- Maliny pozostałe w słoju zasyp cukrem i odstaw na kolejne 2 tygodnie, od czasu do czasu mieszając całym słojem.
- Po tym okresie zlej z malin powstały syrop i połącz go z wcześniej zlanym alkoholem.
- Całość odstaw na 2 miesiące w ciemne miejsce.
Komentarz dietetyka
Alkohol nie powinien zbyt często gościć w diecie ze względu na negatywny wpływ na zdrowie.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny