Nalewka z kawy

Opublikowano: 09.03.2023 r.
Kawa rozpuszczalna, spirytus, cukier i cynamon – to główne składniki potrzebne do przygotowania nalewki z kawy. Wyrazisty smak kawy połączony z mocnym spirytusem i nutką cynamonu, dopełniony słodyczą cukru, tworzy wyjątkowy trunek. Idealny na długie zimowe wieczory lub jako oryginalny dodatek do deserów.
Składniki dla 4 porcji:
- Kawa rozpuszczalna - 150 g (15 łyżek)
- Spirytus - 500 ml
- Cukier - 200 g
- Cukier wanilinowy - 16 g
- Cynamon - 10 g (1 laska)
- Przyprawy - cukier wanilinowy, cukier, cynamon cały
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- garnek, słoik, miska
Przepis krok po kroku
- Kawę wsyp do miski. Wlej 2 szklanki wrzącej wody i dokładnie wymieszaj. Odstaw do ostygnięcia.
- W garnku zagotuj 3 szklanki wody. Dodaj do niej laskę cynamonu, cukier i cukier waniliowy. Całość wymieszaj, aż cukier się rozpuści. Odstaw do ostygnięcia.
- Wymieszaj ze sobą oba przygotowane płyny. Dodaj spirytus i wymieszaj.
- Przelej do butelek i odstaw na 2 tygodnie w ciemne miejsce.
Komentarz dietetyka
Działanie kofeiny polega na tym, że pobudza ona OUN, czyli ośrodkowy układ nerwowy. Tym samym poprawia koncentrację, refleks i również poprawia humor, ponieważ blokuje receptory odpowiedzialne za odczuwanie zmęczenia.
~ Ewa Cierpiał, dietetyk kliniczny, pediatryczny i psychodietetyk