Nalewka z jabłek
Opublikowano: 25.06.2021 r.
Jabłka, spirytus, cukier i dwie cytryny - oto cztery kluczowe składniki, które zmienią zwykłe owoce w wyjątkową nalewkę z jabłek. Wystarczy trochę cierpliwości i proste kroki, żeby stworzyć coś, co na pewno zrobi wrażenie na gościach. Sprawdź, jak te składniki tworzą harmonijną kompozycję smaków.
Składniki dla 20 porcji:
- Jabłko - 1000 g
- Spirytus - 750 ml
- Cukier - 350 g
- Cytryna - 200 g (2 sztuki)
- Przyprawy - cynamon
Liczba porcji: 20
Będziesz potrzebować:
- butelka szklana
Przepis krok po kroku
- Jabłka pokrój na mniejsze kawałki i wrzuć do dużego słoika.
- Dodaj plastry cytryny, cynamon i cukier.
- Zalej wodą (ok. 1-1,5 szklanki) i spirytusem.
- Zamknij szczelnie słoik i odstaw w ciemnym, ciepłym miejscu na ok. 6 tygodni.
Komentarz dietetyka
Alkohol, ze względu na to, że wpływa negatywnie na wiele funkcje organizmu, a w przypadku nalewek ma także wysoki indeks glikemiczny i zawiera sporo cukru, powinien być przeznaczony wyłącznie do okazjonalnego spożycia.
~ Aleksandra Dziura, dietetyk