Nalewka z gruszek
Opublikowano: 12.10.2021 r.
Gruszki, cukier i wódka - to trio, które wystarczy, żeby zrobić świetną nalewkę z gruszek. Wykorzystaj kilogram soczystych gruszek, trochę cukru i pół litra wódki, a w twojej kuchni powstanie wyjątkowy domowy trunek. Idealne na zimowe wieczory!
Składniki dla 6 porcji:
- Gruszka - 1000 g
- Cukier - 110 g
- Wódka - 500 ml
- Przyprawy - laska wanilii
Liczba porcji: 6
Będziesz potrzebować:
- słoik, gaza, butelka szklana, gumka recepturka
Przepis krok po kroku
- Przygotuj gruszki. Obierz je, przekrój na pół i usuń gniazda nasienne.
- Pokrój owoce w plastry o szerokości 1-2 cm.
- Gruszki dodaj do słoika.
- Wsyp cukier.
- Przykryj otwór gazą i zabezpiecz gumką recepturką. Odstaw na 24 h.
- Po dobie dolej wódkę i dodaj laskę wanilii.
- Zakręć słoik obrze i odstaw w miejsce bez dostępu światła. Codziennie mieszaj jeden raz i powtarzaj czynność przez tydzień.
- Po tygodniu przelej całość przez gazę tak, by dobrze przefiltrować alkohol. Ma nie być w nim kawałków owoców czy wanilii. Powinien być klarowny. Przelej ją w czystą i świeżą butelkę.
- Zaleca się odłożyć nalewkę na minimum miesiąc.
Komentarz dietetyka
Alkohole także zawierają kilokalorie. Pijąc duże ilości alkoholu dostarczasz energię, którą należy doliczyć do zapotrzebowania jeśli chcesz schudnąć. Przy nadciśnieniu alkohole nie są wskazane. Przez sporą zawartość cukru nie jest też zalecane dla cukrzyka lub osoby chorej na insulinooporność.
~ Paulina Lipińska, specjalista w dietoterapii nadwagi i otyłości