Nalewka z dzikiej róży

Opublikowano: 31.01.2022 r.
Dzika róża, wódka i cukier – to trio, które tworzy bazę tej zmysłowej nalewki. Dodatek soku cytrynowego i pomarańczowego nadaje jej wyjątkowej świeżości i głębi smaku. Idealna kombinacja na chłodne wieczory i spotkania z przyjaciółmi. Sprawdź, jak w prosty sposób zamienić owoce dzikiej róży w aromatyczny trunek.
Składniki dla 20 porcji:
- Dzika róża owoce - 1000 g
- Cukier - 300 g
- Sok cytrynowy - 50 ml
- Sok pomarańczowy - 60 ml
- Wódka - 1500 ml
- Przyprawy - goździki, cynamon cały
Liczba porcji: 20
Będziesz potrzebować:
- sitko, gaza, butelka szklana
Przepis krok po kroku
- Odetnij łodygi z owoców dzikiej róży. Opłucz owoce i włóż do dużej miski. Wymieszaj z cukrem i odstaw na noc do lodówki.
- Następnego dnia przenieś owoce do dużej butelki. Dodaj laskę cynamonu, goździki i sok z cytrusów. Wlej wódkę, przykryj i odstaw na 2 miesiące.
- Przecedź likier przez sitko wyłożone gazą, ściskając owoce, aby wydobyć jak najwięcej płynu.
- Rozlej do mniejszych butelek i odstaw na dodatkowe 4 tygodnie w chłodnym miejscu.
Komentarz dietetyka
Alkohol nie powinien gościć w diecie zbyt często ze względu na jego negatywne działanie na układ krwionośny.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny