Nalewka z dyni
Opublikowano: 11.04.2023 r.
Dynia, wódka i cukier - oto najważniejsze składniki tej jesiennej nalewki z dyni. To idealna kombinacja na chłodne wieczory, która zachwyca głębokim smakiem i aromatem dyni. Cukier dodaje słodyczy, a wódka stanowi mocną bazę, dzięki której nalewka zyskuje charakter i trwałość.
Składniki dla 22 porcji:
- Dynia - 2500 g (miąższ)
- Wódka - 2500 ml
- Cukier - 1000 g
- Przyprawy - imbir świeży, goździki całe
Liczba porcji: 22
Będziesz potrzebować:
- słoik
Przepis krok po kroku
- Miąższ z obranej dyni, pozbawiony pestek, pokrój w kostkę o boku ok. 1 cm.
- Do słoja wrzuć goździki i imbir pokrojony w plastry, a następnie kostki dyni.
- Całość zalej wódką, szczelnie zamknij i odstaw na miesiąc w ciepłe zacienione miejsce. Po 30 dniach z cukru i wrzącej wody sporządź syrop. Na koniec, po wystudzeniu wlej go do słoja z dynią i ponownie zamknij na tydzień.
- Za siedem dni nalewka jest gotowa do przefiltrowania, ale wcześniej odciśnij z dyni jak najwięcej soku. Klarowny płyn uzyskasz, jeśli przecedzisz nalewkę przez sito z gazą lub bibułkę filtracyjną.
- Po rozlaniu do butelek nalewka powinna odstać minimum 6 miesięcy przed spożyciem.
Komentarz dietetyka
Alkohol nie powinien gościć zbyt często w naszej diecie.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny