Nalewka z czereśni

Opublikowano: 20.06.2025 r.
Czereśnie, spirytus i cukier - oto magiczna trójka, która zamieni twoje kuchenne eksperymenty w wyjątkowy trunek. Nalewka z czereśni to smak lata zaklęty w butelce. Kilka prostych kroków i troszkę cierpliwości, a będziesz mieć coś, czym zaskoczysz swoich gości podczas zimowych wieczorów.
Składniki dla 20 porcji:
- Czereśnie - 1200 g
- Spirytus - 1200 ml
- Cukier - 600 g
- Cytryna - 100 g
- Przyprawy - skórka z cytryny
Liczba porcji: 20
Będziesz potrzebować:
- słoik, drylownica do wiśni
Przepis krok po kroku
- Czereśnie umyj i sprawdź czy nie są robaczywe, wydryluj. Wsyp do czystego słoika.
- Dodaj cukier i wymieszaj. Zalej spirytusem. Dodaj skórkę z cytryny i sok z niej wyciśnięty.
- Odstaw na 8 tygodni.
- Po tym czasie odcedź na sicie owoce a trunek przelej do ozdobnych butelek.
Komentarz dietetyka
Nalewka z czereśni to doskonały dodatek do herbaty. Jest to potrawa na bazie alkoholu, dlatego nie powinny go spożywać osoby niepełnoletnie.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny