Nalewka z borówki amerykańskiej

Opublikowano: 05.07.2025 r.
Wódka, cukier, borówka amerykańska i spirytus - te składniki wystarczą, żeby przygotować świetną nalewkę z borówki amerykańskiej, która rozgrzeje Cię w chłodne wieczory i doda koloru każdej imprezie. Borówki wrzucamy do słoja, zalewamy alkoholem, dodajemy cukier i czekamy, aż magia się zadziała!
Składniki dla 4 porcji:
- Wódka - 500 ml (2 szklanki)
- Cukier - 1000 g (1 opakowanie)
- Borówka amerykańska - 1000 g
- Spirytus - 1000 ml (4 szklanki)
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- gaza, butelka szklana, lodówka, słoik 5 l, korek od butelki
Przepis krok po kroku
- Borówki dokładnie umyj i przełóż do słoika.
- Wódkę wymieszaj ze spirytusem, a następnie mieszanką zalej owoce.
- Słoik szczelnie zakręć i odstaw na okres około sześciu tygodni. Co jakiś czas potrząśnij owocami z alkoholem.
- Po 6 tygodniach zlej alkohol do innego słoika, zakręć go i odstaw do lodówki.
- Owoce w słoju zasyp cukrem, wierzch zakryj gazą i nałóż na nią gumkę recepturkę, aby nie spadła.
- Słoik z owocami ustaw w ciepłe i słoneczne miejsce na około 3 tygodnie. Co jakiś czas wymieszaj zawartość słoja.
- Po 3 tygodniach przefiltruj sok z owoców i połącz go z alkoholem z lodówki. Całość dokładnie wymieszaj, zakręć i pozostaw na 3 tygodnie.
- Po tym czasie powstałą nalewkę przelej do czystych, wyparzonych butelek i zakorkuj je.
- Nalewkę przechowuj w chłodnym miejscu przez około 5-6 miesięcy.
- Po tym czasie nalewka jest gotowa do spożycia.
Komentarz dietetyka
Nalewka z borówki amerykańskiej to doskonała propozycja na domowe wyroby alkoholowe. Pamiętaj, że nie powinny ich spożywać kobiety w ciąży oraz osoby niepełnoletnie.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny