Nalewka śliwkowa

Opublikowano: 23.08.2025 r.
Śliwki, cukier i spirytus to trio, które sprawi, że Twoja nalewka śliwkowa będzie naprawdę wyjątkowa. Połączenie tych trzech składników daje prawdziwie esencjonalny i aromatyczny napój, idealny na długie, zimowe wieczory. Przepis jest prosty i łatwy do zrealizowania, a efekty zadowolą każdego miłośnika domowych trunków.
Składniki dla 24 porcji:
- Śliwki - 1000 g
- Cukier - 1000 g
- Spirytus - 1000 ml
- Przyprawy - cynamon, cynamon, cukier, laska wanilii
Liczba porcji: 24
Będziesz potrzebować:
- słoiki, duża miska, słoik, miska, łyżka
Przepis krok po kroku
- Umyj dokładnie śliwki. Przekrój na pół i wyjmij pestkę.
- Przełóż śliwki do dużego słoja i zalej je spirytusem.
- Odstaw tak przygotowaną nalewkę na miesiąc.
- Po tym czasie zlej otrzymany płyn, a śliwki przełóż do naczynia płaskiego i zasyp cukrem.
- Odstaw nalewkę ze śliwek na 2-3 tygodnie.
- Po upływie wyznaczonego czasu połącz alkohol z owocami i odstaw.
- Przelej nalewkę do butelek i umieść butelki w zacienionym miejscu na okres około 3 miesięcy.
Komentarz dietetyka
Nalewka ze śliwek może być smacznym i aromatycznym trunkiem, ale należy pamiętać, że jest to alkohol, który może negatywnie wpłynąć na zdrowie, szczególnie w przypadku spożywania w nadmiarze.
~ Joanna Płaza, mge inż Towaroznawstwa i Dietetyki