Nalewka malinowa

Opublikowano: 29.07.2025 r.
Maliny, spirytus i cukier - to trójka niezbędnych składników, które składają się na rewelacyjną nalewkę malinową. Przygotowanie tej domowej nalewki jest proste, a efekt? Soczyste maliny łączą się z mocą spirytusu i słodyczą cukru, tworząc wyjątkowy trunek, który idealnie nadaje się do degustacji w chłodne wieczory.
Składniki dla 10 porcji:
- Maliny - 1000 g
- Spirytus - 500 ml (2 szklanki)
- Cukier - 500 g (pół opakowania)
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- gaza, butelka szklana, słoik 5 l
Przepis krok po kroku
- Maliny umyj, osusz oraz pozbaw szypułek.
- Następnie do słoika włóż maliny, zasyp je cukrem i zalej spirytusem.
- Słoik zakręć i odstaw na około 6 tygodni w ciepłe miejsce.
- Co kilka dni słoikiem wstrząśnij, aby wymieszać jego zawartość.
- Po 6 tygodniach nalewkę przecedź przez gazę i przelej do butelek.
- Butelki szczelnie zakręć i przechowuj w chłodnym i zaciemnionym miejscu.
Komentarz dietetyka
Nalewka z malin to doskonały pomysł na wykorzystanie malin. Nalewka zawiera spirytus, dlatego nie powinna być spożywana przez osoby niepełnoletnie oraz kobiety w ciąży.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny