Nalewka czosnkowa

Opublikowano: 30.08.2021 r.
Czosnek, spirytus, imbir i cytryna – te składniki składają się na nalewkę czosnkową, która może posłużyć jako domowy sposób na poprawę odporności. Połączenie mocy czosnku z naturalnymi właściwościami imbiru i cytryny, a także dodatkiem miodu, tworzy unikalny napój o intensywnym smaku i aromacie.
Składniki dla 10 porcji:
- Czosnek - 350 g (ok. 35 ząbków)
- Spirytus - 200 ml
- Imbir korzeń - 150 g (15 plastrów)
- Cytryna - 400 g (3 sztuki)
- Miód - 200 g (10 łyżek)
- Przyprawy - imbir świeży, sok z cytryny, czosnek, miód
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- butelka szklana
Przepis krok po kroku
- Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę do słoików.
- Zalej spirytusem, szczelnie zakręć i odstaw na 7-10 dni.
- Po tym czasie przelej przez sitko, dodaj miód, sok z cytryny oraz plastry imbiru.
- Szczelnie zamknij i odstaw w ciemne miejsca na 4-5 dni.
Komentarz dietetyka
Połącznie alkoholu, czosnku i imbiru u osób z dolegliwościami żołądkowo jelitowymi i zgagą może powodować nasilenie dolegliwości. Mimo potencjalnych korzyści zdrowotnych, należy pamiętać, że spożycie alkoholu powinno być ograniczone.
~ Aleksandra Dziura, dietetyk