Naleśniki ze szpinakiem i twarogiem
Opublikowano: 24.03.2021 r.
Mąka pszenna, jajka, szpinak i ser twarogowy to kluczowe składniki tego przepisu na pyszne naleśniki ze szpinakiem i twarogiem. Delikatne i puszyste ciasto, zrobione z mąki pszennej i jajek, idealnie komponuje się z nadzieniem z podsmażonego szpinaku i kremowego twarogu. Cebula dodaje nieco ostrości, a jogurt naturalny perfekcyjnie scala całość.
Składniki dla 2 porcji:
- Mąka pszenna typ 500 - 250 g (2 szklanki)
- Jajko - 3 szt.
- Mleko 1,5% - 250 ml (1 szklanka)
- Oliwa z oliwek - 30 ml (3 łyżki)
- Szpinak - 150 g
- Ser twarogowy chudy - 150 g
- Jogurt naturalny - 20 ml (2 łyżki)
- Cebula - 50 g (Pół średniej sztuki)
- Przyprawy - sól, pieprz, czosnek
Liczba porcji: 2
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, patelnia mała, naczynie żaroodporne, duża miska
Przepis krok po kroku
- Na patelni rozgrzej oliwę.
- Cebulę i czosnek drobno posiekaj i podsmaż na patelni.
- Na patelnię dodaj szpinak i podsmażaj na niewielkim ogniu aż zwiędnie.
- W misce za pomocą trzepaczki, rózgi kuchennej lub miksera wymieszaj mleko, mąkę, jaja, szczyptę soli do uzyskania jednolitej masy.
- Porcje ciasta wylewaj na czystą, rozgrzaną patelnię i smaż do zarumienienia obu stron.
- Twaróg rozgnieć widelcem i wymieszaj z jogurtem.
- Do twarogu dodaj szpinak i wymieszaj.
- Na usmażone placki naleśnikowe nakładaj porcje farszu i zawijaj w rulon lub trójkąt.
- Naleśniki ułóż w naczyniu żaroodpornym .
- Zapiekaj w nagrzanym do 180 stopni piekarniku ok. 10 min.