Naleśniki ze szpinakiem i serem

Opublikowano: 28.06.2025 r.
Mąka pszenna, jajka, ser twarogowy i szpinak – to składniki, które tworzą prawdziwą harmonię w kuchni. Dodaj do tego aromat podsmażonego czosnku i cebuli, a otrzymasz coś, co zadowoli niejedno podniebienie. Te naleśniki ze szpinakiem i serem są proste, a jednocześnie pełne smaku i wartości odżywczych.
Składniki dla 4 porcji:
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) - 195 g (1,5 szklanki)
- Jajko - 2 szt.
- Ser twarogowy chudy - 500 g (dwie kostki)
- Szpinak - 500 g
- Cebula - 50 g (pół dużej)
- Czosnek - 10 g (2 ząbki)
- Natka pietruszki - 6 g (łyżeczka posiekanej)
- Olej rzepakowy - 12 ml (łyżka)
- Przyprawy - sól, pieprz, papryka słodka
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, patelnia do naleśników, mikser, miska
Przepis krok po kroku
- Z mąki, jajek, szklanki wody oraz dużej szczypty soli przygotuj ciasto na naleśniki. Ciasto miksuj około 5 minut. Następnie usmaż. Z podanej porcji wyjdzie 8 naleśników.
- Na patelni rozgrzej olej, dodaj posiekaną cebulę. Podsmaż aż będzie szklista i dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek (może również drobno posiekany). Dodaj szpinak, duś do momentu aż nie zwiędnie.
- Przestudź szpinak aby był tylko lekko ciepły, dodaj twaróg, natkę pietruszki, około 1/4 łyżeczki soli oraz pieprzu. Całość dokładnie wymieszaj, ewentualnie jeszcze dopraw.
- Na naleśnika połóż porcję ciasta i złóż albo zwiń.
- Naleśniki możesz podgrzać na patelni lub zapiec w piekarniku.