Naleśniki ze szpinakiem i mozzarellą
Opublikowano: 29.03.2021 r.
Mąka pszenna, jajka, szpinak i mozzarella – to kluczowe elementy naleśników, które na pewno zasmakują każdemu. Mąka daje bazę, jajka zapewniają puszystość, a szpinak z mozzarellą to duet, który dodaje bogactwa smaków. W połączeniu z cebulą i czosnkiem tworzą niepowtarzalne danie.
Składniki dla 4 porcji:
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) - 130 g (szklanka)
- Jajko - 2 szt.
- Szpinak - 400 g
- Ser topiony - 75 g (3 łyżki)
- Ser Mozzarella - 100 g (jedno opakowanie)
- Piersi kurczaka bez skóry - 200 g (jeden filet)
- Olej rzepakowy - 24 ml (dwie łyżki)
- Cebula - 50 g (pół dużej lub jedna mała)
- Czosnek - 10 g (dwa ząbki)
- Przyprawy - sól, pieprz, papryka słodka, kurkuma
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, patelnia do naleśników, mikser, miska
Przepis krok po kroku
- Z mąki, jaj, 1 i 3/4 szklanki wody i dużej szczypty soli zrób ciasto naleśnikowe. Miksuj około 5 minut. Smaż naleśniki na suchej patelni lub bardzo delikatnie posmarowanej olejem. Z podanej porcji powinno wyjść 8 naleśników.
- Na dużej patelni rozgrzej rozgrzej olej i dodaj drobno posiekaną cebulę. Zeszklij ją. Dodaj pokrojoną pierś kurczaka w kostkę, możesz ją również zmielić.
- Na patelnię dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek lub drobno pokrojony.
- Następnie dodaj szpinak, duś do momentu aż zwiędnie i dodaj serek topiony. Dopraw dużą szczyptą pieprzu, soli, papryki słodkiej i kurkumy.
- Porcję farszu nałóż na naleśnika, dodaj mozzarellę startą lub pokrojoną w plasterki, zwiń naleśniki i podgrzej na suchej patelni.
- Naleśniki możesz również zapiec w sosie pomidorowym.