Naleśniki ze szpinakiem i kurczakiem
Opublikowano: 01.04.2021 r.
Piersi kurczaka, szpinak, ser feta, delikatne naleśniki z mąki pszennej i jajek – oto klucz do pysznego i sycącego dania, które można przygotować w domowej kuchni. Bogaty smak kurczaka i szpinaku harmonijnie łączy się z charakterystycznym serem feta, a całość dopełnia odrobina śmietany i masła.
Składniki dla 4 porcji:
- Mleko 3,2% - 250 ml
- Mąka pszenna typ 550 - 250 g
- Jajko - 2 szt.
- Piersi kurczaka bez skóry - 300 g
- Masło - 30 g
- Szpinak - 200 g
- Ser Feta - 150 g
- Śmietana 12% - 50 g
- Przyprawy - sól, pieprz, soda, przyprawa do kurczaka, czosnek
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, kuchenka, naczynie żaroodporne, patelnia do naleśników, praska do czosnku
Przepis krok po kroku
- Z mleka, mąki, jajek, szczypty soli, odrobiny wody gazowanej przygotuj ciasto na naleśniki. Gdy ciasto będzie gotowe to usmaż jego porcje z dwóch stron na rozgrzanej patelni teflonowej.
- Szpinak umyj, osusz i podsmaż na maśle z dodatkiem przeciśniętego przez praskę czosnku.
- Szpinak ostudź i połącz go z pokrojonym serem feta i śmietaną. Farsz dopraw i dokładnie wymieszaj.
- Mięso pokrój na cienkie paski, dopraw przyprawą i piecz około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. Po upieczeniu zostaw do wystudzenia i pokrój w kostkę.
- Na każdy naleśnik połóż porcję farszu, dokładnie rozsmaruj a na wierzch połóż kostki kurczaka. Naleśniki z farszem i kurczakiem złóż w kopertę.
- Podawaj na ciepło lub na zimno z dodatkiem sosów.