Naleśniki ze szpinakiem i fetą
Opublikowano: 01.04.2021 r.
Mleko, mąka pszenna, jajka, mrożony szpinak i ser feta to podstawowe składniki na pyszne naleśniki ze szpinakiem i fetą. Te naleśniki są proste do zrobienia i idealnie nadają się na szybki obiad lub kolację. Znajdziesz tutaj klasyczne połączenie smaków, które zadowolą nawet wybrednych smakoszy.
Składniki dla 4 porcji:
- Mleko 3,2% - 250 ml
- Mąka pszenna typ 550 - 250 g
- Jajko - 2 szt.
- Olej rzepakowy - 50 ml
- Szpinak mrożony - 300 g
- Ser Feta - 150 g
- Masło - 30 g
- Przyprawy - sól, oregano, czosnek
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek, patelnia do naleśników, mikser, praska do czosnku, miska
Przepis krok po kroku
- Mąkę, mleko, jajka, szczyptę soli, olej rzepakowy oraz odrobinę wody gazowanej umieść w misce i zmiksuj na gładką masę. Z ciasta usmaż naleśniki na rozgrzanej patelni.
- Mrożony szpinak wrzuć do garnka, podlej go wodą i rozmróź.
- Gdy szpinak się rozmrozi a woda wyparuje dodaj masło oraz przeciśnięty przez praskę czosnek, dokładnie wymieszaj i podgrzewaj chwilę.
- Ser fetę pokrój w kostkę, zdejmij z ognia szpinak i dodaj do niego kostki sera. Całość dokładnie wymieszaj i dopraw.
- Na naleśnikach rozsmaruj farsz i zwiń je w kopertę.
- Naleśniki możesz podać na ciepło lub na zimno.