Naleśniki ze szpinakiem
Opublikowano: 01.04.2021 r.
Szpinak, suszone pomidory w oleju i ser Feta to trio, które sprawi, że Twoje naleśniki będą wyjątkowe. Do tego mąka pszenna, jajka i mleko tworzą puszystą bazę, a olej rzepakowy zadba o idealną konsystencję ciasta. To połączenie smaków świetnie odnajdzie się w każdej kuchni.
Składniki dla 4 porcji:
- Mąka pszenna typ 550 - 250 g
- Jajko - 2 szt.
- Mleko 3,2% - 250 ml
- Olej rzepakowy - 50 ml
- Szpinak - 300 g
- Suszone pomidory w oleju - 100 g
- Ser Feta - 100 g
- Przyprawy - sól, oregano, czosnek
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, patelnia mała, patelnia do naleśników, mikser, miska
Przepis krok po kroku
- Wsyp mąkę do miski, dodaj jaka, mleko, odrobinę wody gazowanej i sól. Zmiksuj na gładkie ciasto.
- Naleśniki usmaż z dwóch stron na dobrze rozgrzanej i wysmowanej olejem patelni.
- Szpinak umyj, osusz i podsmaż na patelni, do momentu aż zwiędnie. Przełóż go na talerz.
- Na patelni z dodatkiem oliwy podsmaż pokrojony lub przeciśnięty przez praskę czosnek, dodaj szpinak i chwilę podgrzewaj. Dopraw solą pod koniec smażenia.
- Przygotowany szpinak wymieszaj z pokrojonym w kostkę serem fata oraz z pokrojonymi pomidorami suszonymi.
- Do naleśników włóż farsz i zawiń je w trójkąty.
- Naleśniki możesz podawać na zimno lub na ciepło (wtedy podgrzej je na patelni bez dodatku tłuszczu).