Naleśniki zapiekane z serem

Opublikowano: 17.01.2025 r.
Mąka pszenna, jajka, mleko i ser twarogowy chudy – to główne składniki, które tworzą bazę pysznych naleśników zapiekanych z serem. Do tego odrobina budyniu i śmietany 18%, by nadać im kremowej konsystencji. A na dodatek świeże wiśnie i jagody, które wprowadzą owocowy akcent.
Składniki dla 4 porcji:
- Mąka pszenna typ 550 - 250 g
- Jajko - 3 szt.
- Olej rzepakowy - 20 ml
- Wiśnie - 150 g
- Ser twarogowy chudy - 200 g
- Budyń (proszek) - 15 g
- Masło - 30 g
- Śmietana 18% - 120 g
- Jagody - 100 g
- Mleko 2% - 200 ml
- Przyprawy - sól, cukier wanilinowy, cukier puder
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, kuchenka, naczynie żaroodporne, patelnia do naleśników, mikser, miska
Przepis krok po kroku
- Z mąki, 2 jajek, mleka, odrobiny wody gazowanej i soli przygotuj ciasto na naleśniki. Ciasto nie może być za rzadkie, ani za gęste.
- Naleśniki usmaż na dobrze rozgrzanej patelni posmarowanej olejem. Gdy naleśnik będzie rumiany i ścięty, przewróć go na drugą stronę i usmaż.
- Piekarnik rozgrzej do 180 stopni C.
- Twaróg wymieszaj z budyniem, 4 łyżkami cukru pudru, cukrem waniliowym oraz jednym jajkiem. Dodaj wiśnie i ponownie wymieszaj.
- Nadzienie z twarogu rozłóż do naleśników po równo, rozsmaruj i każdy naleśnik zawiń w rulon.
- Naczynie żaroodporne posmaruj masłem, ułóż naleśniki, posmaruj je pozostałym masłem i wstaw do nagrzanego piekarnika na 15 minut.
- Następnie na naleśniki wylej rozmieszaną śmietanę i piecz jeszcze 5 minut.
- Wyjmij z piekarnika, udekoruj owocami jagody i podawaj na ciepło.