Naleśniki zapiekane z kurczakiem

Opublikowano: 01.04.2021 r.
Mąka pszenna, jajka, mleko i trochę oleju – z tych składników zrobimy pyszne naleśniki. Do środka wrzucimy soczystą pierś kurczaka, pieczarki, kolorową paprykę i chrupiącą cukinię. Wszystko razem zapieczemy, dodając aromatyczne pomidory z puszki i roztopiony ser gouda. Taka kombinacja składników gwarantuje smakowite, sycące danie!
Składniki dla 4 porcji:
- Mąka pszenna typ 550 - 250 g
- Jajko - 2 szt.
- Mleko 3,2% - 250 ml
- Olej rzepakowy - 30 ml
- Piersi kurczaka bez skóry - 200 g
- Pieczarki - 20 g
- Papryka czerwona - 50 g
- Pieczarki marynowane - 80 g
- Cukinia - 150 g
- Pomidory w puszce - 400 g
- Ser gouda - 100 g
- Przyprawy - sól, sos sojowy, kurkuma, chilli, bazylia, czosnek
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, kuchenka, naczynie żaroodporne, patelnia do naleśników, mikser, garnek mały, miska
Przepis krok po kroku
- Przygotuj naleśniki: z mąki, jajek, mleka, wody gazowanej i szczypty soli przygotuj ciasto naleśnikowe.
- Przygotuj farsz: Mięso z kurczaka oraz warzywa pokrój w drobną kostkę. Mięso oprósz skrobią ziemniaczaną. Do warzywa dodaj papryczkę chilli (pokrojoną świeżą lub posyp przyprawą). Na rozgrzanej patelni z dodatkiem oleju podsmaż kurczaka. Po chwili dodaj warzywa oraz kurkumę. Smaż około 3-4 minut i w tym czasie mieszaj warzywa, aby się nie przypaliły. Na koniec dodaj sos sojowy, wymieszaj o odstaw z kuchenki.
- Przygotuj sos pomidorowy: W garnku na oleju podsmaż drobno posiekany czosnek. Dodaj pomidory i przyprawy. Wymieszaj i gotuj 10 minut na wolnym ogniu mieszając od czasu do czasu.
- Piekarnik rozgrzej do 180 stopni C.
- Naleśniki zawiń z farszem. Ułóż obok siebie w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym, polej sosem i posyp startym serem.
- Gotowe naleśniki piecz około 20 minut bez przykrycia.
- Naleśniki podawaj na ciepło.