Naleśniki zapiekane
Opublikowano: 29.03.2021 r.
Mąka pszenna, jajka, pieczarki, cukinia, papryka czerwona, pomidory w puszce oraz ser gouda tworzą fundament przepisu na pyszne naleśniki zapiekane. Połączenie świeżych warzyw, kremowego sera i delikatnego ciasta naleśnikowego to idealny sposób na smaczny i sycący posiłek dla całej rodziny.
Składniki dla 4 porcji:
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) - 130 g (szklanka)
- Jajko - 2 szt.
- Pieczarki - 100 g (5 dużych pieczarek)
- Cukinia - 250 g (mała cukinia)
- Papryka czerwona - 230 g (duża papryka)
- Czosnek - 10 g (2 ząbki)
- Cebula - 50 g (średnia lub pół dużej)
- Pomidory w puszce - 400 g (jedna puszka)
- Ser gouda - 60 g (dwie garści)
- Olej rzepakowy - 24 ml (dwie łyżki)
- Przyprawy - sól, pieprz, cząber, papryka słodka, kurkuma, natka pietruszki świeża, tymianek, oregano, bazylia
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, naczynie żaroodporne, patelnia do naleśników, mikser, tarka, miska
Przepis krok po kroku
- Z mąki, jaj, 1 i 3/4 szklanki wody i dużej szczypty soli zrób ciasto naleśnikowe. Miksuj około 5 minut. Smaż naleśniki na suchej patelni lub bardzo delikatnie posmarowanej olejem. Z podanej porcji powinno wyjść 8 naleśników.
- Paprykę umyj i oczyść z gniazda nasiennego, nasion oraz białych części. Pokrój w kostkę i odłóż na bok.
- Cukinię umyj i pokrój w kostkę około 5 mm x 5 mm, odłóż na bok.
- Pieczarki umyj, usuń z nich pozostałości ziemi i osusz. Pokrój w plasterki i odłóż na bok.
- Na dużej patelni rozgrzej olej, dodaj posiekaną cebulę oraz czosnek, delikatnie podsmaż.
- Na patelnię dodaj warzywa i pomidory z puszki. Przypraw dużą szczyptą soli, papryki słodkiej, pieprzu, kurkumy, oregano tymianku, cząbru, bazylii i kurkumy, duś przez około 10 minut.
- Na naleśnika połóż porcję farszu i zwiń. Ułóż w naczyniu żaroodpornym.
- Zapiecz przez 15 minut w temperaturze 180 stopni. Posyp serem żółtym i przypiecz przez 5 minut.
- Do podania posyp natką pietruszki.