Naleśniki z wodą gazowaną
Opublikowano: 13.02.2023 r.
Mąka pszenna, jajka, mleko i woda gazowana to kluczowe składniki genialnych naleśników. Dzięki wodzie gazowanej ciasto wychodzi fajnie puszyste i lekkie, a reszta składników nadaje mu świetną konsystencję. To super prosty przepis na klasyczne danie, które można podać na słodko lub na słono.
Składniki dla 10 porcji:
- Olej rzepakowy - 50 ml
- Mąka pszenna typ 500 - 250 g
- Jajko - 4 szt.
- Sól - 1 g
- Mleko 2% - 250 ml
- Woda gazowana - 250 ml
- Przyprawy - sól
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, mikser, miska
Przepis krok po kroku
- W misce umieść olej, mąkę, jajka, szczyptę soli, mleko i całość zmiksuj.
- Dodaj wodę gazowaną i ponownie delikatnie zmiksuj.
- Odstaw ciasto na 30 minut.
- Przemieszaj ciasto.
- Rozgrzej patelnię. Wylewaj ciasto na patelnię z pomocą łyżki wazowej i równomiernie rozprowadź.
- Smaż z obu stron na złoty kolor.
Komentarz dietetyka
Dania takie jak naleśniki podane z warzywnym farszem to świetny pomysł na zdrowy i sycący obiad.
~ Ewa Cierpiał, dietetyk kliniczny, pediatryczny i psychodietetyk