Naleśniki z warzywami
Opublikowano: 13.03.2021 r.
Jajka, mąka pszenna i mleko łączą się w idealne ciasto naleśnikowe, które następnie wypełniamy pysznym farszem z bakłażana, cukinii, żółtej papryki i cebuli. Dodaj do tego sos z pomidorów w puszce i trochę startego sera gouda, a otrzymasz przepis na pyszne i sycące naleśniki z warzywami, które sprawdzą się na każdą okazję!
Składniki dla 5 porcji:
- Mąka pszenna typ 1850 - 250 g (2 niepełne szklanki)
- Mleko 1,5% - 125 ml (Pół szklanki)
- Jajko - 3 szt. (3 jaja klasy M)
- Olej rzepakowy - 50 ml (4 łyżki)
- Bakłażan - 400 g (Jedna, średnia sztuka)
- Cukinia - 300 g (Jedna, średnia sztuka)
- Papryka żółta - 1 g
- Ser gouda - 75 g (Dwie duże garście)
- Cebula - 100 g (Duża sztuka)
- Czosnek - 10 g (Dwa ząbki czosnku)
- Pomidory w puszce - 400 g (Jedna puszka)
- Przyprawy - sól, pieprz, cząber, papryka słodka, tymianek, oregano, bazylia
Liczba porcji: 5
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, patelnia do naleśników, mikser
Przepis krok po kroku
- Do miski dodaj mąkę, 3/4 szklanki wody, mleko, jaja oraz dużą szczyptę soli.
- Miksuj ciasto, zaczynając od najmniejszych obrotów, stopniowo zwiększając do najwyższych, około 5 minut.
- Naleśniki smaż na suchej patelni lub delikatnie posmarowanej olejem. Wylej około chochelki ciasta, tyle aby obracając patelnią, ciasto pokryło całą jego powierzchnię.
- Smaż naleśniki na małym ogniu. Przewracaj w momencie kiedy brzegi zaczną odchodzić od powierzchni patelni. Dzięki temu w trakcie przewracania nie będą się rozrywać.
- Cukinię, bakłażana i paprykę pokrój w kostkę. Posiekaj drobno również cebulę.
- Na dużej patelni rozgrzej olej. Dodaj cebulę, delikatnie posól i podsmaż do uzyskania złotego koloru. Dodaj czosnek i przesmaż przez 1 minutę.
- Na patelnię dodaj pokrojoną paprykę oraz cukinię. Dopraw dużą szczyptą pieprzu oraz papryki słodkiej, małą szczyptę tymianku, oregano, cząbru i bazylii.
- Cukinię i paprykę zalej pomidorami. Patelnię przykryj i duś 5 minut.
- Dodaj bakłażan, przykryj patelnię i duś około 10-15 minut na małym ogniu aż sos będzie gęsty.
- Na środek naleśnika połóż około dwie łyżki sosu warzywnego, posyp serem i zwiń jak krokiety.
- Naleśniki możesz podgrzać na patelni lub zapiec w piekarniku posypując dodatkową porcją sera.
- Do podania możesz posypać koperkiem lub natką pietruszki.