Naleśniki z twarogiem
Opublikowano: 11.03.2021 r.
Mąka pszenna, mleko, jajka i ser twarogowy – to kluczowe składniki potrzebne do przygotowania pysznych naleśników z twarogiem. Ta kombinacja sprawia, że naleśniki są miękkie i sycące, a nadzienie wyjątkowo kremowe dzięki chudemu twarogowi i odrobinie jogurtu naturalnego. Trochę cukru pudru dodaje słodyczy.
Składniki dla 5 porcji:
- Mąka pszenna typ 500 - 130 g (Szklanka)
- Mleko 1,5% - 250 ml (Szklanka)
- Jajko - 2 szt.
- Ser twarogowy chudy - 500 g (Dwie kostki sera)
- Jogurt naturalny 2% - 100 g (4 łyżki)
- Cukier puder - 10 g (łyżka)
- Olej rzepakowy - 12 ml (łyżka)
- Przyprawy - cukier z prawdziwą wanilią
Liczba porcji: 5
Będziesz potrzebować:
- patelnia do naleśników, mikser
Przepis krok po kroku
- Do miski przesyp mąkę, dodaj jajka, mleko, dużą szczyptę soli oraz około 3/4 szklanki ciepłej wody. Ciasto miksuj minimum 5 minut. Pod koniec dodaj łyżkę oleju. Naleśniki smaż na mocno rozgrzanej teflonowej lub żeliwnej patelni. Wylej na patelnię około chochelki ciasta, ilość powinna być taka, aby po wylaniu, obracając patelnią ciasto pokryło całą jej powierzchnię. Naleśniki przewracaj dopiero gdy boki zaczną delikatnie odchodzić od powierzchni patelni. Z podanej porcji powinno wyjść 10 naleśników.
- Ser twarogowy przełóż do miski, dodać jogurt, cukier waniliowy i cukier puder. Całość połącz widelcem lub zblenduj blenderem aż do uzyskania gładkiej konsystencji.
- Na naleśniku rozsmaruj porcję sera i złóż w trójkąt. Tak przygotowanego naleśnika możesz podsmażyć na maśle lub podać na zimno z dodatkiem owoców.