Naleśniki z tuńczykiem
Opublikowano: 03.03.2022 r.
Tuńczyk z puszki, ser edamski i pomidory w puszce - to trio, które robi magię w kuchni. Do tego dodajemy jajka, mąkę i mleko, by stworzyć idealne naleśniki, a całość doprawiamy cebulą i czosnkiem. Prosty przepis na smaczne danie, które zaskoczy każdego!
Składniki dla 4 porcji:
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) - 200 g (1,5 szklanki)
- Jajko - 2 szt.
- Mleko 1,5% - 250 ml (1 szklanka)
- Tuńczyk w sosie własnym - 170 g (1 puszka)
- Ser edamski - 150 g
- Pomidory w puszce - 400 g (1 puszka)
- Czosnek - 12 g (2 ząbki)
- Cebula - 50 g (1 mała)
- Olej rzepakowy - 12 ml (1 łyżka)
- Pomidor - 160 g (1 sztuka)
- Przyprawy - sól, pieprz, papryka słodka
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- patelnia do naleśników, mikser, tarka, garnek mały, duża miska
Przepis krok po kroku
- Z mąki, mleka, jajek, szczypty soli i około 0,5 szklanki wody zrób ciasto na naleśniki. Ciasto miksuj około 10 minut.
- Na patelni do naleśników usmaż około 8 naleśników.
- W małym garnku rozgrzej olej.
- Na oleju podsmaż drobno posiekaną cebulę i czosnek.
- Dodaj pomidory, szczyptę soli i pieprzu. Gotuj na małym ogniu aż sos będzie gęsty.
- Naleśnika posmaruj sosem pomidorowym, posyp startym serem i połóż kawałki tuńczyka. Złóż boki tak aby otrzymać kwadrat i zapiecz naleśnik w piekarniku lub podgrzej na patelni, aż ser się rozpuści.
- Na naleśnika połóż kawałki pomidora.
Komentarz dietetyka
Naleśniki z tuńczykiem to fajna propozycja na danie z wykorzystaniem pysznego i zdrowego tuńczyka. Danie podane z sałatką ze świeżych warzyw będzie stanowić zdrowy posiłek.
~ Joanna Płaza, mge inż Towaroznawstwa i Dietetyki