Naleśniki z szynką i serem
Opublikowano: 29.03.2021 r.
Szynka, ser edamski, jajko i mleko - oto główne składniki, które sprawią, że Twoje naleśniki nabiorą niepowtarzalnego smaku. Delikatne naleśnikowe ciasto w połączeniu z aromatyczną szynką wieprzową i ciągnącym się serem stworzą pyszną, sycącą przekąskę. Całość dopełni szczypiorek, dodając świeżości i wyrafinowanego posmaku.
Składniki dla 4 porcji:
- Olej rzepakowy - 30 ml (3 łyżki)
- Jajko - 1 szt. (1 jajko rozmiar M)
- Mleko 2% - 115 ml (1/2 szklanki mleka)
- Masło klarowane - 30 g (2 łyżki)
- Mąka pszenna typ 500 - 100 g (3/4 szklanki)
- Sól - 3 g (1/2 łyżeczki)
- Szynka wieprzowa - 160 g (W kostce)
- Ser edamski - 160 g (W kostce)
- Szczypiorek - 30 g (6 łyżeczek)
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- patelnia mała, patelnia do naleśników, mikser, tarka
Przepis krok po kroku
- Szczypiorek opłucz i dobrze poszatkuj.
- W misce połącz olej, sól, jajka, mleko i 1/2 szklanki wody. Wstępnie wymieszaj składniki. Następnie dodaj przesianą przez sitko mąkę. Zmiksuj całość na jednolitą masę za pomocą miksera. Na koniec dodaj szczypiorek i wymieszaj. Odstaw masę na 10 min.
- Ser żółty zetrzyj na dużych oczkach.
- Szynkę pokrój w drobną kostkę.
- Patelnię wysmaruj 1 łyżką masła. Naleśniki smaż z obu stron na średniej mocy kuchenki. Z podanych proporcji powinno wyjść ok. 8 naleśników.
- Na naleśniku umieść starty ser żółty i dołóż szynkę, a następnie zawiń według własnego uznania.
- Patelnie wysmaruj drugą łyżką masła. Gdy patelnia się rozgrzeje, przypiecz na niej naleśniki z obu stron, aby ser roztopił się i połączył z szynką.