Naleśniki z serem zapiekane
Opublikowano: 29.03.2021 r.
Jajka, mleko, mąka pszenna i ser twarogowy półtłusty – te składniki to podstawa naleśników z serem zapiekanych. Dodaj do tego śmietanę 18% i cukier wanilinowy, a uzyskasz niesamowicie smakowite i puszyste naleśniki, które po prostu rozpływają się w ustach. Polej to wszystko śmietanką kremową 30% przed zapiekaniem, a wynik będzie po prostu rewelacyjny!
Składniki dla 6 porcji:
- Olej rzepakowy - 30 ml (3 łyżki)
- Jajko - 4 szt. (4 jajka rozmiar M)
- Mleko 2% - 115 ml (1/2 szklanki mleka)
- Masło klarowane - 15 g (1 łyżka)
- Mąka pszenna typ 500 - 100 g (3/4 szklanki)
- Sól - 2 g (1/3 łyżeczki, szczypta)
- Ser twarogowy półtłusty - 250 g (1 opakowanie)
- Śmietana 18% - 75 g (3 łyżki)
- Cukier wanilinowy - 32 g (2 opakowania)
- Cukier kokosowy - 5 g (1/3 opakowania)
- Śmietanka kremowa 30% - 200 g (1 opakowanie)
- Cukier puder - 4 g (1 łyżeczka)
- Przyprawy - ekstrakt waniliowy
Liczba porcji: 6
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, naczynie żaroodporne, patelnia do naleśników, mikser, duża miska, sitko, miska, chochelka
Przepis krok po kroku
- Do miski wbij całe 2 jajka i wsyp szczyptę soli. Dolej 1/2 szklanki gazowanej wody, 3 łyżki oleju i 1/2 szklanki mleka. Połącz składniki przy użyciu miksera.
- Przesianą mąkę dodaj stopniowo do masy i miksuj, dopóki nie uzyskasz jednolitej konsystencji. W miarę gęste ciasto odstaw na 10 min.
- Twaróg przełóż do miski i rozdrobnij przy pomocy widelca. Następnie dodaj do niego 3 łyżki śmietany, 1/3 opakowania cukru kokosowego, 1 opakowanie cukru waniliowego i kilka kropel ekstrakt z wanilii. Całość dobrze wymieszaj.
- Patelnie wysmaruj masłem i dobrze rozgrzej. Naleśniki smaż z obu stron na średniej mocy kuchenki.
- Gotowe naleśniki posmaruj farszem i ładnie zawiń.
- Nafaszerowane naleśniki przetnij na pół i ułóż w naczyniu żaroodpornym.
- Śmietanę 30% przelej do miski i nieco ubij, a następnie dodaj 2 jajka, 1 łyżeczkę cukru pudru i 1 opakowanie cukru wanilinowego. Mieszaj do uzyskania jednolitej masy, a następnie wlej ją do naczynia żaroodpornego.
- Piekarnik nagrzej do 185 stopni Celsjusza. Zapiekaj przez 25-30 min.