Naleśniki z serem na słodko
Opublikowano: 29.03.2021 r.
Ser twarogowy półtłusty, jajka i mąka pszenna to podstawa tych pysznych naleśników z serem na słodko! Do tego mleko 2% i cukier wanilinowy dodadzą im wyjątkowego smaku. Przy przygotowaniu nie zabraknie także odrobiny oleju rzepakowego. To idealne połączenie, które sprawi, że Twoje naleśniki będą nie tylko smaczne, ale i eleganckie w swej prostocie.
Składniki dla 4 porcji:
- Dżem truskawkowy niskosłodzony - 60 g (2 łyżki)
- Ser twarogowy półtłusty - 350 g (1 i 2/5 opakowania)
- Olej rzepakowy - 40 ml (4 łyżki)
- Jajko - 2 szt. (2 jajka rozmiar M)
- Mleko 2% - 115 ml (1/2 szklanki)
- Mąka pszenna typ 500 - 100 g (3/4 szklanki)
- Śmietana 18% - 150 g (6 łyżek)
- Cukier wanilinowy - 16 g (1 opakowanie)
- Cukier kokosowy - 5 g (1/3 opakowania)
- Sól - 3 g (1/2 łyżeczki)
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, patelnia do naleśników, mikser, duża miska, miska, chochelka
Przepis krok po kroku
- Do miski wlej mleko i 3 łyżki oleju, 1/2 szklanki wody, następnie wsyp 1/2 łyżeczki soli i wbij jajka. Zmiksuj składniki za pomocą miksera.
- Stopniowo dodawaj do masy przesianą mąkę. Ciasto nie powinno być zbyt wodniste. Gdyby tak było, dodaj jeszcze nieco mąki. Gotowe ciasto odstaw na 10 min.
- Do miski przełóż twaróg i rozdrobnij widelcem, a następnie dodaj do niego śmietanę, cukier waniliowy, cukier kokosowy i dżem truskawkowy. Całość dobrze wymieszaj.
- Rozgrzej patelnie z 1 łyżką oleju. Nabieraj do chochelki tyle ciasta, żeby zajęło całą powierzchnię patelni. Naleśniki powinny być cienkie. Pierwsza strona zazwyczaj smaży się dłużej niż druga.
- Gotowe naleśniki posmaruj farszem i dobrze zawiń.