Naleśniki z serem
Opublikowano: 08.04.2021 r.
Mąka pszenna, mleko, jajka, masło i ser twarogowy półtłusty - oto, co potrzebujesz do zrobienia pysznych naleśników z serem. Do tego dodaj jogurt naturalny, żeby masa serowa była idealnie kremowa. To naprawdę dobre połączenie składników, które gwarantuje smaczne i aromatyczne śniadanie lub deser!
Składniki dla 3 porcji:
- Mąka pszenna typ 500 - 130 g (1 szklanka)
- Mleko 2% - 250 ml (1 szklanka)
- Jajko - 2 szt. (2 sztuki)
- Masło - 20 g (3 łyżeczki)
- Ser twarogowy półtłusty - 300 g
- Jogurt naturalny - 150 ml (1 opakowanie)
- Przyprawy - cukier z prawdziwą wanilią, cukier puder
Liczba porcji: 3
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, patelnia do naleśników, mikser, duża miska, miska
Przepis krok po kroku
- Do miski wsyp mąkę, wlej mleko, pół szklanki wody gazowanej i jajka.
- Wymieszaj mikserem lub rózgą kuchenną na jednolitą masę.
- Twaróg rozgnieć widelcem.
- Twaróg wymieszaj z jogurtem naturalnym i cukrem waniliowym.
- Na patelni rozgrzej masło.
- Porcje ciasta wylewaj na patelnie i smaż placki dwustronnie do zarumienienia.
- Naleśniki smaruj farszem i zawiajaj w rulon lub trójkąt.
- Podawaj posypane cukrem pudrem.