Naleśniki z pomarańczami

Opublikowano: 15.02.2025 r.
Mąka pszenna, mleko, jajka i odrobina cukru to podstawa ciasta na te pyszniutkie naleśniki. Ich luksusowy smak podkreślają pomarańcze i skórka z pomarańczy, które dodają całej potrawie przyjemnej, owocowej nuty. Do tego dochodzi jeszcze masełko i cukier trzcinowy w roli sosu, który sprawia, że całość jest po prostu nieziemska.
Składniki dla 6 porcji:
- Mąka pszenna typ 500 - 120 g
- Mleko 3,2% - 300 ml
- Jajko - 2 szt.
- Cukier - 5 g
- Masło - 20 g
- Skórka z pomarańczy - 40 g
- Pomarańcza - 230 g
- Masło - 20 g (do sosu)
- Cukier trzcinowy - 20 g (do sosu)
- Przyprawy - cukier trzcinowy
Liczba porcji: 6
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka, duża miska
Przepis krok po kroku
- Do miski wsyp mąkę, cukier, dodaj jajko i mleko. Dobrze wymieszaj.
- Na patelni rozpuść masło i smaż na nim naleśniki. Pomarańczę obierz i wyfiletuj, z pozostałości po filetowaniu wyciśnij sok.
- Na osobnej patelni rozgrzej cukier oraz masło, kiedy cukier całkiem się roztopi i zbrązowieje, zmniejsz ogień i dodaj sok pomarańczy, skórkę z pomarańczy. Całość dobrze wymieszaj do powstania jednolitego sosu.
- Cały czas podgrzewaj sos, dodając po jednym naleśniku na patelnię, tak by każdy był dobrze nasiąknięty sosem i złóż w chusteczkę. W ten sposób dodawaj kolejne naleśniki. Na końcu dodaj wyfiletowana pomarańczę.
- Całość podgrzej do momentu, aż naleśniki wchłoną znaczną część sosu i lekko się skarmelizują.
- Podawaj ciepłe z plastrami pomarańczy i posypane cukrem pudrem.
Komentarz dietetyka
Ta opcja zawiera sporo cukru, dlatego nie powinna gościć zbyt często w naszej diecie.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny