Naleśniki z nutellą i bananami
Opublikowano: 08.03.2022 r.
Mąka orkiszowa, jajka, mleko 3,2%, krem czekoladowy typu nutella i banany – to coś, z czego stworzymy ci coś naprawdę pysznego. Te idealnie cienkie naleśniki wypełnione aksamitną Nutellą i słodkimi plastrami banana rozkochają w sobie każdego łasucha. Przygotowanie jest proste, ale efekt końcowy to prawdziwa rozkosz dla podniebienia.
Składniki dla 8 porcji:
- Mąka orkiszowa - 500 g
- Cukier - 50 g (5 płaskich łyżek stołowych)
- Jajko - 4 szt.
- Mleko 3,2% - 350 ml
- Woda gazowana - 150 ml (pół szklanki)
- Krem czekoladowy typu nutella - 200 g
- Banan - 400 g (4 średnie sztuki)
- Masło - 100 g (pół kostki)
Liczba porcji: 8
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, patelnia do naleśników, mikser, duża miska
Przepis krok po kroku
- Do miski wbij jajka i ubij do powstania białej puszystej piany.
- Dodaj cukier, mleko, wodę gazowaną i roztopione masło, zmiksuj.
- Przesiej mąkę orkiszową i zmiksuj do połączenia składników.
- Rozgrzej patelnię do naleśników i smaż ciasto z dwóch stron.
- Obierz banana ze skórki i pokrój w plastry.
- Naleśniki smaruj kremem czekoladowo-orzechowym, ułóż na nim banany i złóż w trójkąty.
Komentarz dietetyka
Naleśniki z nutellą i bananami to słodki domowy deser zawierający dużą ilość cukru oraz węglowodanów prostych. Podnoszą one szybko poziom glukozy we krwi, dlatego nie powinny ich spożywać osoby chorujące na cukrzycę.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny