Naleśniki z nutellą
Opublikowano: 28.09.2022 r.
Mleko, mąka pszenna, jajka i olej – z tych podstawowych składników przygotujesz delikatne i puszyste naleśniki. A kiedy już będą gotowe, nałóż na nie krem czekoladowy typu nutella, dodaj plasterki banana i trochę bitej śmietany, żeby stworzyć prawdziwą ucztę dla zmysłów. To szybki i pyszny sposób na słodkie śniadanie czy deser.
Składniki dla 8 porcji:
- Mleko 2% - 500 ml
- Mąka pszenna typ 500 - 180 g
- Jajko - 2 szt.
- Olej rzepakowy - 50 ml
- Krem czekoladowy typu nutella - 150 g
- Banan - 240 g
- Bita śmietana - 100 g
- Przyprawy - aromat waniliowy
Liczba porcji: 8
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, mikser, duża miska
Przepis krok po kroku
- Zmiksuj jajka, mąkę, olej oraz mleko.
- Smaż naleśniki z obu stron na złoty kolor na rozgrzanej patelni.
- Każdego naleśnika posmaruj cienką warstwą nutelli i posyp pokrojonym w plastry bananem po całości.
- Naleśniki złóż w trójkąt (najpierw na pół, a następnie na ćwierć - trójkąt). Możesz też zwinąć w rulon lub w inny sposób.
- Naleśniki podawaj z bitą śmietaną.
Komentarz dietetyka
Naleśniki z nutellą są wysokokaloryczne. Jest wysoka zawartość cukru, niewiele błonnika i mało białka. Zdecydowanie należy zwrócić uwagę na ilości, jeżeli się odchudzasz. Banan jest doskonałym źródłem potasu, ale także zawiera tryptofan. Dzięki niemu łatwiej się zasypia.
~ Paulina Lipińska, specjalista w dietoterapii nadwagi i otyłości