Naleśniki z mięsem z rosołu
Opublikowano: 05.07.2022 r.
Udko kurczaka z rosołu, cebula i pieczarki – to nasi bohaterowie w tym przepisie na pyszne naleśniki. Do tego mąka pszenna, mleko i jajka na idealne ciasto oraz oliwa z oliwek i olej rzepakowy do smażenia. To klasyczne, ale uwielbiane przez wszystkich składniki, które wspólnie tworzą idealne naleśniki z mięsem z rosołu, pełne smaku i aromatu.
Składniki dla 6 porcji:
- Udko kurczaka bez skóry - 700 g (z rosołu)
- Cebula - 400 g
- Pieczarki - 100 g
- Mąka pszenna typ 500 - 325 g
- Mleko 2% - 500 ml
- Oliwa z oliwek - 60 ml
- Jajko - 2 szt.
- Olej rzepakowy - 60 ml
- Przyprawy - sól, pieprz, mielony czosnek
Liczba porcji: 6
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka, duża miska, rózga
Przepis krok po kroku
- Na patelni rozgrzej oliwę.
- Cebulę obierz, posiekaj i podsmaż na oliwie. Gdy będzie rumiana, dodaj pokrojone w kostkę pieczarki.
- Mięso oddziel od kości i bardzo drobno posiekaj. Wrzuć do misy blendera i dodaj cebulę z pieczarkami.
- Farsz dopraw do smaku przyprawami i wymieszaj.
- W misce zmieszaj mąkę, 2 jaja, mleko i 2 łyżki oleju. Dodaj odrobinę soli. Wymieszaj rózgą, by nie było żadnych grudek.
- Patelnię do smażenia beztłuszczowego porządnie nagrzej i nakładaj małymi porcjami masę naleśnikową. Smaż naleśnik z każdej strony, aż się zarumienią.
- Na środku naleśnika układaj łyżką farsz. Krawędzie naleśnika zawiń do środka, a resztę zroluj
- Na mały talerzyk wbij 2 jajka i rozmieszaj je
- Naleśniki mocz w jajku.
- Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i podsmaż na nim naleśniki.
Komentarz dietetyka
To zdrowa opcja, która zawiera sporo białka i witamin.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny