Naleśniki z mięsem
Opublikowano: 09.07.2022 r.
Mąka pszenna, mleko, jajka, olej rzepakowy i mięso mielone wieprzowe - to baza na genialne naleśniki z mięsem. Dorzuć do tego cebulę, czosnek, marchewkę dla soczystości, a całość dopełnij mascarpone i parmezanem dla wyjątkowego smaku. Z tą kombinacją składników, każda porcja będzie pełna aromatycznego mięsa i soczystych dodatków.
Składniki dla 10 porcji:
- Mąka pszenna typ 500 - 500 g (2 szklanki)
- Mleko 2% - 250 ml (1 szklanka)
- Jajko - 4 szt.
- Olej rzepakowy - 50 ml (5 łyżek)
- Mięso mielone wieprzowe - 500 g
- Cebula - 50 g (1/2 sztuki)
- Czosnek - 10 g (2 ząbki)
- Marchewka - 60 g (1 sztuka)
- Mascarpone - 120 g (1/2 opakowania)
- Ser parmezan - 50 g (5 łyżek)
- Przyprawy - sól, pieprz, cząber, papryka słodka
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, patelnia duża, kuchenka, naczynie żaroodporne
Przepis krok po kroku
- Dodatkowo przygotuj szklankę wody.
- Mąkę przesiej do miski, wbij jajka i wlej mleko oraz wodę.
- Wymieszaj całość za pomocą rózgi i dodaj 2 łyżki oleju.
- Usmaż naleśniki na mocno rozgrzanej patelni be dodatku oleju.
- Na innej patelni rozgrzej pozostały olej.
- Dodaj drobno pokrojoną cebulę i czosnek przeciśnięty przez praskę.
- Gdy cebulka się zeszkli, dodaj mięso mielone i przyprawy.
- Pod koniec dodaj startą na tarce marchewkę i wymieszaj.
- Usmażone naleśniki posmaruj serkiem mascarpone, dodaj mięso i zawiń.
- Przełóż naleśniki do naczynia żaroodpornego i posyp serem.
- Zapiecz w piekarniku przez 20 minut w 180 st. C.
Komentarz dietetyka
Naleśniki możesz przygotować z dowolnego rodzaju mąki, jeśli zmagasz się z celiakią postaw na mąkę bezglutenową.
~ Oliwia Gawron, dietetyk