Naleśniki z masłem orzechowym
Opublikowano: 25.03.2022 r.
Mąka pszenna, jajka i masło orzechowe – to trio rządzi w tych naleśnikach! Do tego mleko, trochę cukru i kilka kropel oleju rzepakowego, żeby ciasto było idealnie gładkie i elastyczne. Gotowe naleśniki smarujemy masłem orzechowym, które nadaje im wyrazisty, lekko orzechowy smak. Idealne na śniadanie albo szybką przekąskę!
Składniki dla 10 porcji:
- Jajko - 2 szt.
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) - 250 g (1 szklanka)
- Cukier - 30 g (3 łyżki)
- Mleko 2% - 250 ml (1 szklanka)
- Olej rzepakowy - 20 ml (2 łyżki)
- Masło orzechowe - 15 g (3 łyżeczki)
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka, miska
Przepis krok po kroku
- Mąkę przesiej do miski, wbij jajka.
- Wlej mleko i 1/2 szklanki wody, całość wymieszaj za pomocą rózgi.
- Dodaj cukier i wlej olej, wymieszaj do połączenia się wszystkich składników.
- Naleśniki usmaż na rozgrzanej patelni bez tłuszczu.
- Podawaj z masłem orzechowym i dowolnymi owocami.
Komentarz dietetyka
Do naleśników z masłem orzechowym idealnie pasuje banan lub owoce jagodowe, do których należą truskawki, maliny, jagody.
~ Oliwia Gawron, dietetyk