Naleśniki z mascarpone
Opublikowano: 13.03.2021 r.
Mąka pszenna, mleko, jajka i mascarpone – te składniki tworzą idealne ciasto na naleśniki, które smakuje wybornie. Dodatek cukru pudru sprawia, że są delikatnie słodkie, a świeże maliny dodają orzeźwiającego akcentu. To prawdziwa uczta dla podniebienia, gdzie klasyczne naleśniki spotykają się z kremowym mascarpone i owocową nutą.
Składniki dla 4 porcji:
- Mąka pszenna typ 550 - 200 g
- Mleko 3,2% - 250 ml
- Jajko - 2 szt.
- Olej rzepakowy - 30 ml
- Mascarpone - 300 g
- Cukier puder - 50 g
- Maliny - 300 g
- Przyprawy - sól
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, patelnia do naleśników
Przepis krok po kroku
- Mąkę, mleko, olej i jaja (możesz też dodać odrobinę wody gazowanej) dokładnie wymieszaj, w tym celu możesz użyć miksera. Mieszaj do momentu aż ciasto będzie płynne i nie będzie zawierało grudek.
- Gotowe ciasto usmaż z dwóch stron na rozgrzanej patelni.
- Przygotuj nadzienie: serek mascarpone dokładnie utrzyj z cukrem pudrem.
- Usmażone naleśniki posmaruj serkiem, posyp malinami i zwiń w rulon lub złóż w trójkąt.