Naleśniki z mąki żytniej
Opublikowano: 24.01.2023 r.
Mąka żytnia, jajko, mleko i odrobina oleju rzepakowego – to wszystko, czego potrzebujesz, by upichcić przepyszne naleśniki z mąki żytniej. Idealne na śniadanie lub szybki obiad, te naleśniki są proste w przygotowaniu i pełne smaku. Znajdziesz w nich zdrowszą alternatywę dla tradycyjnych placków, a przy tym zachowasz ich znakomity smak!
Składniki dla 1 porcji:
- Mąka żytnia typ 2000 - 50 g
- Jajko - 1 szt.
- Mleko 1,5% - 100 ml
- Olej rzepakowy - 10 ml
Liczba porcji: 1
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, duży talerz
Przepis krok po kroku
- Przygotowanie ciasta na naleśniki: wymieszaj mąkę żytnią z jajkiem i mlekiem (możesz ewentualnie dodać odrobinę wody np. gazowanej).
- Na rozgrzanej patelni posmarowanej olejem wlej stopniowo część ciasta i usmaż z dwóch stron.
- Gotowe naleśniki podawaj z ulubionymi składnikami.
Komentarz dietetyka
Naleśniki najlepiej smakują na ciepło, ale można podawać je w późniejszym czasie po odgrzaniu.
~ Patrycja Kaminiecka, dietetyk