Naleśniki z mąki ryżowej
Opublikowano: 14.03.2021 r.
Mąka ryżowa, mleko, jajka – te trzy składniki tworzą bazę dla naszych naleśników z mąki ryżowej. To świetna alternatywa dla tradycyjnych naleśników, zwłaszcza jeśli szukasz czegoś lekkiego i bezglutenowego. Poniżej znajdziesz przepis, który łatwo przygotujesz w domu.
Składniki dla 5 porcji:
- Mąka ryżowa - 150 g (1 szklanka)
- Mleko 1,5% - 250 ml (1 szklanka)
- Jajko - 3 szt. (3 sztuki klasy M)
- Przyprawy - sól
Liczba porcji: 5
Będziesz potrzebować:
- patelnia do naleśników, mikser
Przepis krok po kroku
- Mąkę, jajka, mleko oraz szczyptę soli dodaj do miski.
- Ciasto miksuj około 5 minut aż nie będzie żadnych grudek.
- Patelnię do smażenia naleśników delikatnie posmaruj olejem rzepakowym lub kokosowym i dobrze rozgrzej.
- Na patelnię wylej około pół chochelki ciasta, tyle żeby obracając patelnią ciasto pokryło całą jej powierzchnię.
- Naleśniki smaż na średnim ogniu aż brzegi zaczną odchodzić od powierzchni patelni i delikatnie będą się złocić. Następnie przerzuć na drugą stronę i smaż 1-2 minuty.