Naleśniki z mąki pełnoziarnistej
Opublikowano: 29.04.2023 r.
Mąka pełnoziarnista, jajka i mleko to podstawowe składniki, które w połączeniu z odrobiną oleju rzepakowego tworzą pyszne i zdrowe naleśniki z mąki pełnoziarnistej. To przepis, który zadowoli zarówno miłośników tradycji, jak i poszukiwaczy zdrowszych alternatyw w kuchni!
Składniki dla 6 porcji:
- Mąka pszenna 2000 pełnoziarnista - 150 g (duża szklanka)
- Jajko - 2 szt.
- Mleko 2% - 300 ml (duża szklanka)
- Olej rzepakowy - 10 ml (1 łyżka)
Liczba porcji: 6
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, mikser, duża miska, chochelka
Przepis krok po kroku
- Do miski przesiej mąkę, dodaj mleko i jajka.
- Wymieszaj mikserem lub trzepaczką.
- Dodaj olej i wymieszaj.
- Dużą chochlą wylewaj porcje ciasta na dobrze nagrzaną patelnię i smaż obustronnie do zarumienienia.
Komentarz dietetyka
Dzięki wykorzystaniu mąki pełnoziarnistej naleśniki mają niższy indeks glikemiczny, wyższą zawartość błonnika, witamin oraz minerałów.
~ Aleksandra Dziura, dietetyk