Naleśniki z mąki kukurydzianej
Opublikowano: 20.12.2021 r.
Mąka kukurydziana, jajka i odrobina oleju rzepakowego to główne składniki, z których zrobisz pyszne naleśniki. Idealne na leniwe śniadanie czy szybką kolację, te złociste placki mają wyjątkowy smak i delikatną konsystencję. Sprawdzą się zarówno na słodko, jak i na słono, a do ich przygotowania nie potrzeba wielu dodatków.
Składniki dla 10 porcji:
- Mąka kukurydziana - 250 g (1 szklanka)
- Jajko - 3 szt.
- Olej rzepakowy - 30 ml (3 łyżki)
- Przyprawy - sól
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- patelnia mała, miska
Przepis krok po kroku
- Mąkę przesiej przez sito i wsyp do mąki.
- Wbij jajka, wlej olej rzepakowy (3 łyżki), dodaj szklankę wody i wsyp odrobinę soli. Jeśli ciasto będzie zbyt gęste, dodaj odrobinę więcej wody.
- Dokładnie wymieszaj ciasto za pomocą rózgi.
- Rozgrzej odrobinę oleju rzepakowego na patelni.
- Wlewaj ciasto i usmaż naleśniki z obydwóch stron na złocisty kolor.
Komentarz dietetyka
Naleśniki są w wersji bezglutenowej ze względu na mąkę kukurydzianą, która naturalnie nie zawiera w swoim składzie glutenu. Zamiast mleka użyłam wody, dlatego wszystkie osoby z nietolerancją laktozy mogą z niego korzystać.
~ Oliwia Gawron, dietetyk