Naleśniki z mąki krupczatki

Opublikowano: 03.03.2022 r.
Mąka krupczatka, mleko 2%, jajka i olej rzepakowy to główne składniki przepisu na pyszne i puszyste naleśniki. Dodaj odrobinę proszku do pieczenia i cukru pudru, a otrzymasz idealne ciasto naleśnikowe. Świetny dorsz dla tych, którzy lubią delikatne i aromatyczne placki, idealne na każdą porę dnia!
Składniki dla 5 porcji:
- Mąka krupczatka - 130 g
- Mleko 2% - 250 ml
- Jajko - 2 szt.
- Olej rzepakowy - 20 ml
- Proszek do pieczenia - 4 g
- Cukier puder - 30 g
Liczba porcji: 5
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, duża miska, rózga, patelnia beztłuszczowa
Przepis krok po kroku
- Do miski wsyp mąkę oraz proszek do pieczenia, wlej mleko, dodaj jajka i dokładnie wymieszaj.
- Do ciasta naleśnikowego dodaj olej, a także cukier i jeszcze raz wymieszaj.
- Naleśniki smaż na beztłuszczowej patelni, obustronnie do zarumienienia.
Komentarz dietetyka
To zdrowa opcja, warto ją podawać z serkiem i owocami.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny