Naleśniki z mąki kokosowej
Opublikowano: 20.06.2021 r.
Jajka, mąka kokosowa i mleczko kokosowe to kluczowe składniki w przepisie na naleśniki z mąki kokosowej, które nadają im wyjątkową, delikatnie słodką nutę. Olej rzepakowy sprawia, że ciasto jest gładkie, a odrobina cukru dodaje subtelnej słodyczy. Do tego skrobia ziemniaczana, dzięki której naleśniki są puszyste i elastyczne.
Składniki dla 7 porcji:
- Jajko - 3 szt.
- Mąka kokosowa - 80 g
- Mleczko kokosowe - 250 ml
- Olej rzepakowy - 25 ml
- Cukier - 40 g
- Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) - 70 g
Liczba porcji: 7
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, patelnia do naleśników, mikser, miska
Przepis krok po kroku
- Wszystkie składniki i 125 ml wody gazowanej oraz kilka kropli aromatu waniliowego umieść w misce i zmiksuj na jednolitą konsystencję.
- Na patelni rozgrzej olej.
- Na rozgrzany olej wlej porcje ciasta i dokładnie rozprowadź je po całej patelni.
- Naleśniki smaż z obu stron do momentu zarumienienia ciasta.
- Gotowe naleśniki podawaj z ulubionymi dodatkami.
Komentarz dietetyka
Naleśniki z mąki kokosowej to doskonała propozycja na smaczne naleśniki w wersji bezglutenowej. W zależności od wypełniania naleśniki świetnie sprawdzą się na śniadanie, obiad lub kolację.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny