Naleśniki z łososiem

Opublikowano: 14.08.2025 r.
Łosoś wędzony, serek śmietankowy i chrupiące plastry ogórka to kluczowe składniki na wyśmienite naleśniki z łososiem. Do tego dochodzą jajka i mleko, które tworzą delikatne ciasto naleśnikowe. Całość idealnie uzupełnia chrupiąca sałata, nadając daniu świeżości i lekkości. Takie połączenie składników sprawia, że to danie jest nie tylko pyszne, ale i efektowne.
Składniki dla 2 porcji:
- Olej rzepakowy - 45 ml (Trzy łyżki stołowe oleju)
- Jajko - 2 szt. (Dwa całe jajka rozmiar M)
- Mleko 2% - 125 ml (Pół szklanki mleka)
- Mąka pszenna typ 500 - 80 g (Pół szklanki mąki)
- Masło - 10 g (Do przysmażenia)
- Łosoś wędzony - 90 g (Cienkie plastry)
- Ogórek - 90 g (Pół ogórka)
- Serek śmietankowy - 150 g (Całe opakowanie serka Almette)
- Sałata - 20 g (4 listki sałaty)
- Przyprawy - sól
Liczba porcji: 2
Będziesz potrzebować:
- patelnia do naleśników
Przepis krok po kroku
- Zacznij od przygotowania naleśników. Do miski wlej pół szklanki mleka i pół szklanki wody. Dodał trzy łyżki oleju, pół łyżeczki soli oraz dwa jajka. Za pomocą miksera połącz składniki i stopniowo dodawaj mąkę. Jeżeli ciasto będzie zbyt rzadkie, możesz dodać jeszcze trochę mąki.
- Rozgrzej patelnie z masłem i usmaż naleśniki. Powinno ci wyjść 6-8 sztuk, w zależności od rozmiaru patelni i preferowanej grubości naleśników.
- Ogórka umyj, obierz i pokrój w plasterki. Sałatę opłucz.
- Gotowe naleśniki posmaruj serkiem twarogowym, ułóż plasterki ogórka i delikatnie posyp je solą. Następnie przykryj je paskiem wędzonego łososia, a na sam koniec dodaj sałatę. Całość ciasno zawiń i pokrój.