Naleśniki z kurkami
Opublikowano: 20.10.2021 r.
Masło, świeże kurki i koperek ogrodowy – te składniki sprawiają, że naleśniki z kurkami to prawdziwa uczta dla podniebienia. Dodaj do tego mleko, jajka, mąkę pszenną oraz śmietankę kremową, a otrzymasz puszyste naleśniki o niepowtarzalnym smaku. Ser mozzarella i parmezan tylko dopełniają całości, tworząc kompozycję idealną zarówno na obiad, jak i kolację.
Składniki dla 8 porcji:
- Kurki świeże - 500 g
- Koperek ogrodowy świeży - 30 g
- Natka pietruszki - 30 g
- Jajko - 4 szt.
- Mleko 3,2% - 700 ml (3 niepełne szklanki)
- Mąka pszenna typ 500 - 300 g (1,5 szklanki)
- Masło - 100 g (pół kostki)
- Masło klarowane - 50 g
- Cukier - 10 g (1 łyżka stołowa)
- Ser Mozzarella - 200 g
- Ser parmezan - 100 g
- Śmietanka kremowa 30% - 300 g
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 8
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, patelnia duża, kuchenka, patelnia do naleśników, naczynie ceramiczne do zapiekania
Przepis krok po kroku
- Do miski wbij jajka, dodaj mleko i zmiksuj, dodaj mąkę i roztopione masło, dodaj łyżeczkę cukru i odrobiną soli i zmiksuj, aż uzyskasz gładką masę.
- Z masy usmaż naleśniki na rozgrzanej patelni do naleśników.
- Obraną i pokrojoną w kostkę cebulę zeszklij na rozgrzanym maśle klarowanym.
- Kurki oczyść dokładnie z piasku, jeśli są duże możesz pokroić je w mniejsze kawałki.
- Oczyszczone kurki dodaj na patelnie i duś 10 minut.
- Następnie całość dopraw sola, pieprzem, wlej śmietanę i gotuj, aż sos zgęstnieje.
- Posiekaj koper i natkę pietruszki i dodaj do sosu.
- Naleśniki faszeruj sosem i składaj na trójkąty.
- Gotowe naleśniki przełóż do ceramicznego naczynia do zapiekania, na wierzch wyłóż mozzarellę i zetrzyj parmezan.
- Zapiecz w piekarniku rozgrzanego do 180 stopni C z włączona funkcją grilla.
- Gotowe naleśniki podawaj bezpośrednio po przygotowaniu.
Komentarz dietetyka
Naleśniki z kurkami to danie zawierające sporą ilość tłuszczu mlecznego. Tłuszcz mleczny jest łatwo przyswajalnym tłuszczem. Dobrze sprawdza się w diecie osób z problemami z wydzielaniem żółci.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny