Naleśniki z kefiru
Opublikowano: 30.12.2021 r.
Mąka pszenna, kefir, jajka, cukier i olej rzepakowy – to najważniejsze składniki, które nadadzą twoim naleśnikom wyjątkową konsystencję i smak. Wypróbuj prosty przepis na te delikatne i puszyste naleśniki, które będą idealne na śniadanie, deser lub przekąskę. Zapewne pokochasz ich wyjątkowy, lekko kwaskowaty posmak dzięki kefirowi.
Składniki dla 20 porcji:
- Mąka pszenna typ 500 - 250 g (1 szklanka)
- Kefir - 400 g (1 opakowanie)
- Jajko - 2 szt.
- Cukier - 30 g (3 łyżki)
- Olej rzepakowy - 20 ml (2 łyżki)
- Przyprawy - sól
Liczba porcji: 20
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, patelnia do naleśników, miska
Przepis krok po kroku
- Mąkę przesiej przez sitko do miski.
- Wsyp cukier, wbij jajka, wlej kefir i dokładnie wymieszaj całość.
- Na końcu wlej łyżkę oleju i odrobinę wody, ciasto powinno mieć delikatnie gęstą konsystencję bez grudek.
- Smaż naleśniki na mocno rozgrzanej patelni z odrobiną oleju rzepakowego.
Komentarz dietetyka
Naleśniki możesz przygotować w wersji bezglutenowej. Wystarczy, że zastąpisz mąkę pszenną np. mąką gryczaną.
~ Oliwia Gawron, dietetyk