Naleśniki z jagodami
Opublikowano: 13.03.2021 r.
Mąka pszenna, mleko, jajko i olej rzepakowy to podstawowe składniki pysznych naleśników, które będą doskonałą bazą do nadzienia z soczystych jagód. Do tak przygotowanych naleśników wystarczy dodać jagody i posypać cukrem pudrem, a na koniec polać śmietanką kremówką, by uzyskać pełnię smaku.
Składniki dla 4 porcji:
- Mąka pszenna typ 550 - 200 g
- Mleko 3,2% - 250 ml
- Jajko - 1 szt.
- Olej rzepakowy - 30 ml
- Jagody - 400 g
- Cukier puder - 30 g
- Śmietanka kremowa 30% - 140 g
- Przyprawy - sól, cukier puder
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, patelnia do naleśników
Przepis krok po kroku
- Wymieszaj mąkę, mleko, jajko oraz olej na gładkie ciasto naleśnikowe.
- Ciasto naleśnikowe smażyć porcjami na rozgrzanej patelni. Naleśniki będą gotowe, gdy zarumienią się z obu stron.
- Gotowe placki posmaruj śmietanką (możesz ją ubić), posyp jagodami. Zwiń w rulon lub złóż w trójkąt i posyp cukrem pudrem.